Afgelopen activiteiten - overzicht
-
Op15 juninHaacht# 10698
Bezoek Arboretum Wespelaar
Ontspanning & Ontmoeten 1 sessie Nederlands | C1/C2 vaardige gebruiker ActiviteitWandeling Arboretum Wespelaar
Ons land telt 26 botanische tuinen en arboreta, 26 pareltjes die elk hun eigen collectie planten koesteren. Al deze tuinen zijn samen goed voor maar liefst 83 000 planten behorende tot 25 000 verschillende soorten en variëteiten, degelijk gedocumenteerd, en daardoor van onschatbare waarde voor onderzoek, horticultuur, tuintoerisme en het behoud van plantensoorten voor de toekomst. En het Arboretum Wespelaar is er één van.
Het Arboretum Wespelaar uitgegroeid tot een plantenverzameling van wereldformaat. Ze telt ongeveer 2300 verschillende soorten en (cultuur-) variëteiten samengebracht in het 20 ha grote park. Speciale aandacht gaat naar bomen en struiken van gekende, wilde origine. Het arboretum wil haar steentje bijdragen tot de kennis en studie van houtachtige planten uit de gematigde streken van de wereld. Naast dit alles wil het ook nuttige informatie verspreiden omtrent nieuwe soorten en cultivars die in de verschillende tuinen en parken van België en omringende landen geplant kunnen worden. Ten slotte wil het Arboretum in elk seizoen een plaats van schoonheid en rust zijn voor bezoekers van alle leeftijden.
Deze prachtcollectie en werking van het Arboretum wil het Davidsfonds Kampenhout gaan ontdekken op zondag 15 juni 2025 om 14.30 uur. De deelnemers worden opgewacht op de Grote Baan 63 in Wespelaar door de gidsen om ons wegwijs te maken in het 20 ha grote park. Deelname kost 10 euro (inkom en gids inbegrepen). Deelnemers met een abonnement van het Arboretum betalen 5 euro voor de gids.
PRAKTISCH: Gepast schoeisel is aangeraden. Er is een mogelijkheid om te carpoolen. Wie dit wenst verzamelt om 14 uur op het gemeenteplein van Kampenhout. Graag inschrijven via davidsfonds.kampenhout@gmail.com Deelname 10 euro of 5 euro voor zij die een abonnement hebben voor het Arboretum.
-
Op22 apr# 8710
De verdwijning van zuster Gabrielle
Mens & Maatschappij Lezing 1 sessie Nederlands | A1/A2 basisgebruikerPhilip Heymans, misdaadjournalist en medewerker van de VRT probeert samen met ons het duistere geheim van de verdwijning van zuster Gabrielle uit te klaren. De verdwijning van zuster Gabrielle is een Belgische cold case. Het betreft de verdwijning van de Dendermondse kloosterzuster Gabrielle die in de nacht van 4 op 5 maart 1982 spoorloos verdween. De hoofdverdachte in de zaak was kloosterdirecteur Gaston Mornie. Wegens gebrek aan bewijs en de afwezigheid van een lijk is er niemand veroordeeld en bleef de zaak onopgelost. In 2002 is de zaak verjaard verklaard.
-
Op02 mrt# 10179
Klankenhout en Zachtbesnaard
Ontspanning & Ontmoeten Muziek 1 sessie RolstoeltoegankelijkKampenhout draagt naast het witloof ook het muzikale erfgoed een warm hart toe! In De Krop kan je het Brabants Centrum voor Muziektradities ontdekken, naast het witloofmuseum. Na de succesvolle eerste editie van Klankenhout in 2024, volgt nu een waardige opvolger! Op zondag 2 maart 2025 ben je van 13 tot 19 uur welkom in De Krop om dit erfgoed te (her)ontdekken. Een dag vol gratis muzikale activiteiten, voor jong en oud!
Voor deze gelegenheid heeft Davidsfonds Kampenhout het muzikaal trio 'Zachtbesnaard' uitgenodigd om tussen 14 uur en 15 uur om zichzelf ten beste te geven in een mooi (luister) progrtamma, waar de muziekstukjes met veel zorg en een vleugje humor aan mekaar worden gepraat.Alle voorstellingen en sessies zijn gratis. Inschrijven/aanmelden hoeft niet, maar mag! op davidsfonds.kampenhout@gmail.com
-
Op13 feb# 10085
'Groote moeder van troost' James Ensor
Kunst & Cultuur Dagevenement Lezing 1 sessie‘Een Groote moeder van Troost’ noemde James Ensor zijn Oostende, waar hij op 19 november 1949 voor het laatst zijn ogen sloot.
Baron James Ensor, overleed vorig jaar juist 75 jaar geleden.
Hij werd 89.Ensor was een fascinerende, verrassende, innovatieve, provocatieve, activist en satirische artiest, een handvol adjectieven, die zich ook weerspiegelen in zijn beroepsleven. Hij was niet alleen een selfmade muzikant en componist maar ook een veelzijdig en briljant schilder, tekenaar en etser. Bovendien kon hij jongleren met woorden in teksten en toespraken.
Ensor was een vrijgevochten man die begin 1900 steeds zich voordeed als een rebel, een ongrijpbare kunstenaar-anarchist en luis in de pels van de bourgeoisie en die desondanks zijn vrijbuiterij in 1929 door Koning Albert I op 69- jarige leeftijd in de adelstand werd verheven en de titel van baron achter zijn naam kreeg.Om deze ‘rare snuiter’ te begrijpen, hebben we Herwig Todts, conservator van het Antwerpse Museum van Schone Kunsten, uitgenodigd om samen met ons enkele vragen over de gevierde schilder te verduidelijken. Was Ensor een visionaire klimaatactivist en erfgoedbeschermer? Was hij als onbegrepen en artistiek genie en maatschappelijk kritisch denker ver vooruit op zijn tijd? Waarom schilderde hij skeletten en maskers?
Deze lezing is tevens een samenwerking van het Davidsfonds Kampenhout met Heemkring Campenholt
WIE ENSOR WIL BEGRIJPEN, MEER DAN EEN AANRADER -
Op26 jan# 8707
Toast Literair
Kunst & Cultuur Literatuur Lezing 1 sessieOp zondag 26 januari 2025 om 10 uur in "de Krop" komt hij ons vertellen over hoe vogelgeluiden een inspiratiebron kunnen zijn voor vele componisten.
Daarna volgt onze traditionele nieuwjaarsdrink
Op een dag stopten Beethoven en zijn vriend Schindler tijdens een wandeling aan een kabbelend beekje en Beethoven vroeg aan zijn vriend "hoor je de zang van de merel en de koekoek. Twintig jaar geleden heb ik zo mijn Pastorale ontworpen. De vogels zongen in de takken van de bomen en hebben samen met mij gecomponeerd".
Hoe de zang van de vogels zeker 60 componisten waaronder Händel, Mozart, Beethoven, Vivaldi, Prokavjek, Ravel, Pink Floyd, Kate Busch, Andre Rieu, Ad Colen en ... inspireerden en in hun muziek lieten weerklinken.
Fernand Rochette beschrijft in zijn boek waarom de zang van de vogels een inspiratiebron kon of kan zijn voor componisten.
Het luisteren naar vogelzang verbindt mensen, het luisteren naar of maken van muziek verbindt doet dat ook.
graag inschrijven via:
https://www.kampenhout.be/dekrop (ga naar Programma en tickets)
of
stuur een berichtje naar davidsfonds.kampenhout@gmail.com
meer informatie op: https://kampenhout.davidsfonds.be/ -
Op26 dec# 9563
Kerstconcert 'U zijt Wellekome'
Ontspanning & Ontmoeten 1 sessie Nederlands | C1/C2 vaardige gebruiker RolstoeltoegankelijkU zijt Wellekome
Op 26 december (2de kerstdag) 2024 om 16 uur reserveren we een zitje in de Nationale Basiliek van het Heilig Hart in Koekelberg voor een subieme kerstuitvoering met als gepaste titel ‘U zijt Wellekome’.
‘U zijt wellekome’ is een gezellige kerstsamenzang ingericht door het Davidsfonds van Ganshoren waarbij je samen met je familie en vrienden het kerstverhaal op een sfeervolle en originele manier kunt meebeleven. Onder leiding van dirigente Martine Van de Voorde en het gemengd koor ‘Kantilene’ uit Aalst en met Marc Vandewiele aan het orgel zingen en beluisteren we samen kerstliederen: sommige eeuwenoud, andere piepjong.
De inkom is gratis, maar bij de overhandiging van de liedbundel bij het onthaal vraagt men een gulle vrije bijdrage in contant geld voor het goede doel. Dit jaar is dat voor ‘TIME OUT’, een project van PIGMENT vzw Brussel. Pigment vzw is een organisatie om mensen in nood ook te bieden wat ze nodig hebben om een beetje meer waardigheid en menselijkheid te ervaren. Meer Informatie over het goede doel: www.caritasvlaanderen.be/nl/time-out-begijnhofkerk-brussel.
We verzamelen om 15 uur op het kerkplein in Kampenhout en rijden via carpooling naar de basiliek
Graag tot op tweede kerstdag!
-
Op13 nov# 8697
Nacht van de geschiedenis
Kunst & Cultuur 1 sessie Nederlands | A1/A2 basisgebruiker RolstoeltoegankelijkI
Een Groote moeder van Troost
‘Een Groote moeder van Troost’ ,noemde James Ensor zijn Oostende, waar hij op 19 november 1949 voor het laatst zijn ogen sloot. Baron James Ensor overleed dit jaar juist 75 jaar geleden hij werd 89.
Ensor was een fascinerende, verrassende, innovatieve, activist en satirische artiest, een handvol adjectieven, die zich ook weerspiegelen in zijn beroepsleven. Hij was niet alleen een selfmade muzikant en componist maar ook een veelzijdig en briljant schilder, tekenaar en etser. Bovendien kon hij jongleren en met woorden in teksten en toespraken. Hij was een vrijgevochten man die begin 1900 steeds zich voordeed als een rebel, een ongrijpbare kunstenaar-anarchist, een luis in d epels van de bourgeoisie en die desondanks zijn vrijbuiterij in 1929 door koning Albert I op 69-jarige leeftijd in de adelstand werd verheven en de titel van baron achter zijn naam kreeg.
Om deze ‘rare snuiter’ te begrijpen, hebben we Herwig Todts, conservator van het Antwerpse Museum van Schone Kunsten, uitgenodigd om samen met ons enkele vragen over de gevierde schilder te verduidelijken. Was Ensor een visionaire klimaatactivist en erfgoedbeschermer? Was hij als onbegrepen en artistiek genie en maatschappelijk kritisch denker ver vooruit op zijn tijd? Waarom schilderde hij skeletten en maskers?
Herman Todts, een expert 19de-eeuwse Belgische schilderkunst, met een focus op James Ensor en naturalisme. Hij werkt als conservator moderne kunst bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en doet onderzoek en publicaties over Ensor en zijn tijdgenoten
WIE ENSOR WIL BEGRIJPEN, MEER DAN EEN AANRADER
-
Op10 okt# 8681
Startvergadering
Ontspanning & Ontmoeten 1 sessie Rolstoeltoegankelijk ActiviteitGezellig bij een drankje en versnaperingen hoort u alles over ons nieuw jaarprogramma. Dit jaar hebben we als spreker, Gilbert Putteman, ex-vrederechter uitgenodigd die de startavond zal opluisteren met zeer sappige verhalen die hij als vrederechter gedurende zijn jarenlange beroepscarrière heeft opgeschreven. Exclusief wordt tevens ook een relaas getoond van onze busreis naar de Borinage
-
Op16 jun# 5271
Sint-Lutgardisviering
ActiviteitWelkom bij de Sint Lutgardisviering
-
Op08 jun# 5270
In de voetsporen van Van Gogh in de Borinage
Geschiedenis & Erfgoed Kunst & Cultuur Beeldende kunst Nederlands | A1/A2 basisgebruikerNa de lezing over het leven van Vincent Van Gogh in de Belgische Borinage traden we in zijn voetsporen en gingen op zoek naar zijn huis waar hij gedurende zijn twee jaar verbleef en bezochten we zijn werkterrein in de omgeving van Mons (Bergen), klopten we aan bij de koolmijn Marcasse om vervolgens een kijkje te nemen bij de families Decrucq, Denis, Francq en het huis waar hij verbleef.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- Volgende pagina